Põdrakanepi tee - Ivan-Tšai tume-roosa, 15g
Tume-roosa on segu põdrakanepi lehtede ja põdrakanepi varajaste õisikute fermentatsioonist, mis annab maitsele erilise, pisut puuviljase ja veidi teravama noodi võrreldes tavapärasega, kuid jääb siiski mõõdukaks võrreldes "valge-roosa" kuningliku aroomielamusega.
Käsitööna valmistatud iidsete teemeistrite ülestähenduste ja märkmete järgi.
Liiwi Meistrid - Ivan-Tšai tume-roosa, 15g
Ivan-Tšai tume-roosa põdrakanepi tee on valmistatud põdrakanepi lehtede ja varajaste õisikute fermentatsiooni segust. See tee annab omapärase maitse, mis on kergelt puuviljane ja veidi teravam kui tavaline tee, kuid siiski mõõdukas võrreldes “valge-roosa” kuningliku aroomielamusega. “Tume-roosa” tee jätab sarnaselt “originalile” pikale järelmaitsele, mis rõõmustab tõelisi teegurmaane. Mõned teesõbrad võivad leida, et “valge-roosa” tee on nende maitsemeeltele liiga intensiivne, seetõttu on “tume-roosa” tee just õige valik, kuna see annab mõõdukalt aimu ka “valge-roosa” tee olemusest.
Ivan-Tšai tume-roosa põdrakanepi tee on hoolikalt valmistatud tee, millel on mitmekesine maitseprofiil. Põdrakanepi lehed ja varajased õisikud on kääritatud ja segatud spetsiaalsel viisil, et saada rikkalik ja tasakaalustatud maitse. Tee maitse on pisut puuviljane, mis annab sellele erilise noodi. Samas on see ka veidi teravam kui tavaline tee, mis lisab sellele põnevust.
Kuigi “tume-roosa” tee pakub erinevat maitseelamust võrreldes “valge-roosaga”, on see siiski mõõdukas oma maitseintensiivsuses. Mõned inimesed võivad leida “valge-roosa” tee liiga intensiivseks oma maitsemeeltele, eriti kui nad pole varem sellist teed proovinud. Seetõttu on “tume-roosa” tee suurepärane valik neile, kes soovivad proovida midagi uut ja erilist, kuid eelistavad siiski mõõdukamat maitset.
Käsitööna valmistatud iidsete teemeistrite ülestähenduste ja märkmete järgi. Toode omab mahesertifikaati.
Põdrakanepi toimed:
· tugevdab potentsi;
· efektiivne kuse-suguorgansüsteemi haiguste puhul
· mao- ja kaksteistsõrmiksoole haavandite armistumine
· tugevdab immuunsust ja tõstab vastupanuvõimet viirusinfektsioonidele
· parendab vere koostist
· aitab toidu- ja alkoholimürgistuse puhul
· taastab jõuvarusid
· aitab neeru-ja sapikivide puhul
· vähendab peavalusid
· normaliseerib vererõhku
· on rahustava toimega ning parandab vastupidavust
· hea röga lahtistaja
· puhastab organismi toksiinidest
· efektiivne valuvaigisti ja palavikualandaja
· tugev põletikuvastane toime
· taastab organismi jõuvarusid
Liiwi Meistrid - Ivan-Tšai tume-roosa koostisosad
Koostisosad: mahe põdrakanepi lehed 70%, mahe põdrakanepi õisikud 30%
Liiwi Meistrid - Ivan-Tšai tume-roosa tarbimisjuhis
Tarbimisjuhis: Ivan-Tšai valmistamiseks võta teelusikatäis teepuru ühe keskmise tassitäie tee valmistamiseks. Võid valmistada vanade traditsioonidele kohaselt esmalt ka kange tõmmise, misjärel seda sobivas koguses tassis olevale kuumale veele lisad. Lase teel tõmmata 10-15 minutit. Vee optimaalne temperatuur on 95°C.
Valmistatud käsitööna Eestis.
Miks Ivan-Tšaid juua?
Põdrakanepit on juba sajandeid peetud ravimiks mitmete haiguste vastu. Kuid selle suurim erinevus tavalise tee jaoks on see, et põdrakanep ei sisalda kofeiini, tauriini, puriini, oksaalhapet ega kusihapet, mida peetakse tavalise tee peamisteks kahjulikeks komponentideks. Seetõttu sobib Ivan-Tšai suurepäraselt alternatiiviks teistele kofeiini sisaldavatele jookidele. Lisaks meeldivale aroomile ja maitsele on põdrakanepit ka tõestatud ravivate omadustega taim, mida on sajandeid kasutatud. Selle taime kasulikke omadusi paremini ära kasutades hakkasid vanad taimetargad põdrakanepit fermentima, et anda teele meeldiv puuviljane-karamelline aroom ning tagada organismile selle taime kasulike ainete parem omastamine. See tähendab, et nad muutsid fermentatsiooni ehk kääritamise abil mitmed taimes leiduvad kasulikud ained organismile kergemini omastatavaks.
Kuidas sajandite eest jõudsid iidsed ravitargad ja käsitöömeistrid avastada põdrakanepi raviomaduste ja fermentatsiooni saladusi, sellest ei tea ajalugu meile midagi rääkida. Vanarahvas aga teab rääkida, et põdrakanep aitab organismi ainevahetust tasakaalustada, mistõttu on seda kasutatud kaksteistsõrmiku haavandite ja soolepõletike raviks. Teda on isegi võrreldud palderjaniga, kuna talle omistatakse rahustavat toimet. Ajaloolised ülestähendused mainivad põdrakanepit ka viljatuse vastase ravimina ning tõhusa abimehena meeste potentsi tõstmisel, seetõttu on Ivan-Tšaid sageli nimetatud ka meeste teeks. Lisaks rahustavale toimele väidetakse, et põdrakanepil on valuvaigistav ja krampe leevendav toime ning see aitab ravida unetust ja astmaatilisi sümptomeid. Samuti on märgitud, et põdrakanep suurendab organismi vastupanuvõimet keskkonna kahjulikele mõjudele, parandab enesetunnet ja annab energiat. Siiski me ei tea, kas nendel vanadel tarkustel on ka tänapäevase teadusliku alusega õigus. Kaasaegsed farmakoloogilised uuringud on kinnitanud põdrakanepi vähkkasvajatele pidurdavat toimet ning sellel on tõestatud rahustav ja krampide vastane toime.
Põdrakanep on rikkalik allikas mitmetele kasulikele ainetele, nagu näiteks raud ja karotenoidid, mis aitavad säilitada ja parandada liigeste paindlikkust ning liikuvust. Sellel on ka antioksüdantne toime, mis aitab aeglustada vananemisprotsessi. Põdrakanepi peamine toimeaine on kanerool, mida kasutatakse meditsiinilistel eesmärkidel. Lisaks sisaldab põdrakanep ka flavonoide, parkaineid, lima, väikeses koguses alkaloide, klorofülle ning erinevaid vitamiine nagu A-vitamiin, B1-vitamiin, B2-vitamiin, B5-vitamiin, B6-vitamiin, B9-vitamiin jne. Samuti leidub põdrakanepis rohkelt karotiini ja C-vitamiini, mille sisaldus on näiteks üle kolme korra suurem kui sidrunis. Põdrakanepis leidub ka palju erinevaid mikroelemente nagu raud, vask, mangaan, nikkel, titaan, molübdeen, boor jpt. Sõltuvalt kasvukohast võib põdrakanepis leida umbes 70 erinevat mikroelementi, mis moodustavad üle poole Mendelejevi tabeli koguhulgast. Seetõttu peetakse põdrakanepit üheks mikroelementide rikkamaks taimeks planeedil.
Ivan-Tšai ajalugu
Ivan-Tšai ehk fermenteeritud põdrakanepi tee on teatavasti pärit slaavlaste juurest Venemaalt Seda jooki peetakse pühaks ning usutakse, et see parandab nii vaimu kui keha ning teritab meelt ja mõistust. 13. sajandiks oli Koporje, mis asub Venemaa Pihkva oblastis, saavutanud suure oskuse põdrakanepi kasvatamisel ja fermenteerimisel. Ivan-Tšaist sai üks Venemaa olulisemaid ekspordiartikleid ning seda tarbiti praktiliselt kogu Euroopas. Kuid 18. sajandi alguses muutus maailmas olukord, kui India ja Hiina aladelt tulid tänapäevase tee katkematud tarned. Seejärel alanud kaubanduse võidukäik lükkas Ivan-Tšai troonilt. Sellega kaasnes varjusurma, kus kadusid sajanditepikkused teadmised põdrakanepist ning Ivan-Tšai tuntud raviomadused. Tee muutus vaid riigisisese tähtsusega tooteks ning selle valmistamine jäi iidsete preesterkondade ja teemeistrite järeltulijate pärusmaaks.
Peale sajandeid kestnud Ivan-Tšai võidukäiku kasutati alates 18. sajandi teisest poolest Venemaal Ivan-Tšaid, kui odavamat alternatiivi üha jõulisemalt kogu maailma vallutavale ja kallimale tänapävasele mustale teele. Siiski pole kunagi tuhmunud põdrakanepis leiduva väe võlu, mis on jätkuvalt olemas. Kui aga minna veelgi kaugemale minevikku, siis veedade iidsetest tekstidest ja kultuuriruumi sügavusest võib leida märkmeid selle imelise taime raviomadustest, millest olid teadlikud Uurali alammäestikul Kara mere rannikul elanud eelajaloolised hõimud juba tuhandeid aastaid tagasi.