Kohvioad ehk Jumalate kingitus inimkonnale
Kohv on peale vee üks levinumaid jooke maailmas. Kohvi erinevaid variante on mitmeid, aga kõikide nende jookide baastooraine on kohvioad.
Iidse legendi järgi olid esimesed kohviubade katsetajad mungad, kelle arvates oli see Jumalate kingitus inimkonnale. Kohvijoogi ergutava toime mõjul õnnestus neil terve öö läbi palvetada ja selline väärt kraam pidi olema nende arvates kõrgemalt poolt kingituseks saadetud.
Mis need kohvioad siis endast täpsemalt kujutavad?
Kohvijoomine sai alguse Etioopiast, sealse Kaffa küla järgi sai kohv ka omale nimetuse. Kohvioad saavutasid üllatavalt kiiresti suure populaarsuse ja hetkel kasvatatakse kohvi 50-60 riigis, mitmel pool üle maailma.
Kohviubadest kohvi valmistamiseni on pikk protsess. Kohvitaim hakkab vilja kandma paari aasta vanuselt ja teeb seda sõltuvalt piirkonnast üks-kaks korda aastas. Kohvitaime õied on valged ning nendest hakkavad moodustuma rohelised marjad. Kui marjad on piisavalt küpsenud ehk nende värvus on muutunud erkpunaseks, on saak korjamiseks küps. Rohelised kohvioad ehk seemned kasvavad marjade sees, kus neid kaitseb õhuke kile. Ühes marjas on 1-2 uba ning üks kohvitaim annab umbes 400-1500 grammi toorkohvi.
Peale korjamist kohvioad kuivatatakse ja röstitakse. Kohvi meeldiv aroom, eriline maitse ning pruunikas värv sünnivadki just röstimise käigus. Sel ajal aurustub toorkohvist vesi, kohviubade roheline värv muutub pruuniks ja muutub ka koostis.
Kohviliigid
Maailmas on mitmeid erinevaid kohviliike, aga kaks peamist on:Araabika (Coffea arabica) kohviuba on delikaatse aroomiga, nüansirikas mahe maitse sõltub sellest, millises piirkonnas kohvipuud kasvanud on – oma mõju on nii mullal, temperatuuril kui ka ümbritsevatel taimedel. Etioopiast pärit Araabika kohvioad on pigem pehme ja kerge maitsebuketiga, milles on tunda lillelisi noote. Ladina-Ameerikas valminud Araabika kohvioa maitse on aga tummisema alatooniga, kakao ja pähklisarnane. Araabika kohvioad moodustavad maailma kohvitoodangust umbes 60%.
Robusta (Coffea robusta) kohviuba on Araabika omast väiksem ja ümarama kujuga, kofeiinisisaldus on sel aga kõrgem. Robusta kohviube kasutatakse peamiselt kohvisegudes ja lahustuvas kohvis, paljude arvates jääb ta aga oma kvaliteedilt Araabika kohvile maitse osas alla. Maapähklise buketiga Robusta maitse on tugev ja karm, seetõttu armastavad paljud teda kasutada espressodes. Robusta moodustab umbes 40% maailma kohvitoodangust.
Kohvioad on saadaval väga erineva hinnaga, aga kui sa oled tõeline kohvinautija, siis kohvi ei ole küll kaup, mille pealt kokku hoida. Kvaliteetsemad kohvioad on põhjendatult kallimast hinnaklassist, tulemus on aga seda väärt.
Milline kohv kellelegi maitseb, jäägu igaühe enda otsustada. Maitse üle ju ei vaielda ja valik on sinu!
Kõik Tee- ja kohvipoe kohvioad leiate Kohvioad kategooriast. Kuid vaadake kindlasti ka kogu meie poe kohvi valikut.