Mis on mis, ehk tutvustame populaarsemaid kohvijooke!

ESPRESSO

Kohvioad ja kohvipadjad teejakohvipood.ee e-poestEspresso on itaaliapärane kohv, mida valmistatakse spetsiaalse espressomasinaga, mille leiutas 1901. aastal Luigi Bezzerra. Sõna espresso tähendab itaalia keeles „väljapressima” ja see iseloomustab hästi selle kohvi tegemise viisi. Nimelt pressitakse peaaegu keev ehk 95 kraadine vesi kiiresti, suure survega läbi peenelt jahvatatud kohvipulbri. Klassikaliselt valmistatakse espressot araabika espressoubadest. Espresso on kange kofeiinirikas jook, see serveeritakse väikestes tassikestes ja enamasti koos klaasi veega. Espresso kohvikihti kaunistab punakaspruun kohvivaht ning kohvi konsistent on kreemikas. Kohvifännid on espresso auks lausa oma päeva välja valinud, see on 24. november . Espresso on universaalne kohv, mida saab kasutada ka paljude teiste kohvijookide koostisena.
Topelt espressot nimetatakse DOPPIO. Kui aga on soovi espressost veelgi kangemat kohvi juua, siis vee kogust vähendades saadakse RISTRETTO kohvi.

AMEERIKA KOHV

Caffe Americano ehk Ameerika kohv on kohvijook, milles espressole on lisatud kuum vesi. Klassikaliselt on see vahekord 1:1, aga muidugi on see maitse asi ja võib lahjendada veelgi. Eeldatavasti pärineb mõiste Americano Teise Maailmasõja aegsest Itaaliast, kui ameerika sõdurid espresso kohvi veega lahjendada palusid. Itaallased panidki seepeale lahjendatud espressole pilkavalt nimeks Americano. Hiljem levis see kohvijook koos sõduritega Ameerikasse.

CAFFE LATTE
Caffe latte jaoks kohvioad tee- ja kohvipoest

Caffe latte on kohvijook, mille põhjaks on 1/3 klaasi espressot ja siis lisatakse sinna kolmveerand klaasi kuuma auruga vahustatud piima. Joogi nimi on tulnud itaaliakeelsest sõnast latte, mis tõlkes tähendab „piima” ehk siis Caffe Latte on piimakohv. Latte populaarsus hakkas kasvama 1950-datel Ameerikas ja on nüüdseks levinud üle maailma. Seda jooki juuakse kõrgetest klaasidest, mille tõttu on see efektne ja trendikas jook.

LATTE MACCHIATO

Kohvioad ja kohvipadjad kohvijookide valmistamiseksCaffe Latte ja Latte Macchiato on väga sarnased joogid. Erinevus on vaid piima ja espresso klaasi panemise järjekorras. Caffe Latto puhul valatakse klaasi kõigepealt espresso ning seejärel piim, Latte Macchiato puhul on olukord aga täpselt vastupidine – esmalt tuleb klaasi valada kuum, vahustatud piim ning alles seejärel lisatakse espresso. Latte Macchiato on võrreldes Caffe Lattega ka veidi lahjem ning piim on vahusem.

CAPPUCCINO

Cappuccino kohv on taas pärit Itaaliast ja see koosneb samuti espressost ja piimast. Vahe eelnevate kohvijookidega on selles, et pool piimast lisatakse lihtsalt piimana ja pool vahustatuna. Koostisosad on siis kolmandik espressot, kolmandik piima ja kolmandik piimavahtu.
Cappuccino serveeritakse portselanist tassis, mille eesmärk on hoida kauem kohvi kuumana.

CAFE AU LAIT

Café au lait on pärit Prantsusmaalt ja selle joogi tähendus tõlkes on „piimaga kohvi” See jook on sarnane Caffe Lattega, aga väike erinevus siiski on. Nimelt võib kasutada selle valmistamisel espresso asemel ka muid, tugevama maitsega kohviube. Joogi valmistamiseks segatakse kokku võrdses osas kohvi ja soe piim ning see serveeritakse valges portselantassis või kausikeses.

CHAI LATTE

Chai Latte koosneb espressost, vahustatud piimast ning erinevatest vürtside segust nagu näiteks kaneel, tähtaniis, nelk, kardemon, pipar, ingver. Joogi vürtsikust saab reguleerida vastavalt soovile ja maitsemeelele.

MOCHACCINO

See on kohvijook, mis koosneb lausa neljast kihist: vedelast kakaost, espressost, kuumutatud piimast ja piimavahust.

Kohvijookide valmistamiseks mõeldud erinevaid kohviubasid leiate meie e-poe Kohvioad kategooriast. Kes soovib lihtsamalt läbi ajada, siis vaadake ka Kohvipadjad kategooriasse. Kohvipadjad ja erinevad padjamasinad võimaldavad samuti valmistada väga huvitavaid kohvijooke kiiresti ja soodsalt.