Kingiidee-maitsekohvid!

Maitsekohv

Maitsekohviga saate oma kohvielamusi mitmekesistada ja tegemist on väga hea kingiideega, sest maitsekohvi üldjuhul meeldib igale kohvisõbrale.  Pühade ajal on kombeks käia  külas oma lähedastel ja sõpradel. Pakkuge oma külalistele maitseelamust, mis jääb neile meelde pikaks ajaks!

Maitsekohvi puhul kasutatavad oad erinevad tavalistest ubadest vaid selle poolest, et nendele on töötlemise käigus lisatud aroomiainet. Tavaliselt valmistatakse maitsekohvi keskmiselt röstitud araabika ubade baasil.
Maitselisandid lisatakse kas kohe pärast röstimist või siis röstimise ajal. Tehnoloogia on lihte: oad pritsitakse õliga üle ning seejärel lisatakse soovitud maitsevarjund. Kuigi jah, aroomiainet võidakse lisada ka röstimise lõpus. Eks igal tootjal omad saladused!
Kuna maitsekohvi maitse on suhteliselt tugev ja intensiivne, siis sageli tundubki selline kohv liiga vängena. Mõnusa maitsevarjundi annab ka vähese aromatiseeritud kohvipulbri lisamine tavalistele kohviubadele.

Kohvitaim on pärit Aafrikast. Kohvi tootmises on kaks tähtsat liiki: Coffea Arabica ja Coffea Robusta.  Araabika pärineb Etioopiast, Robusta avastati Kongost. Araabika moodustab umbes 65% ja robusta 35% maailma kohvitoodangust. Araabika kohvi maitse on mahedam ning sellel on rohkem maitsenüansse kui robustal. Robusta oma tugeva maitse tõttu sobib segudesse, mis on tumeda röstiga. Araabika kohvitaim on vastuvõtlikum ilmastiku muutustele (vähe vihma, külm) ja hävib kergemini. Robusta seevastu on ilmastikukindlam taim.

Kohvimari on kirisisuurune ja värvub küpsedes tavaliselt tumapunaseks või kollaseks. Mari valmib 9 kuud peale taime õitsemist. Igas kohvimarjas on kaks seemet ehk kohviuba.

Kohvisaak korjatakse kas käsitsi või masinaga (sõltub kasvukohast). Pärast korjet on oluline, et kohvimarjad läheks kiiresti töötlemisse, et tagada nende kvaliteedi säilimine. Kohvioad eraldatakse marjast, need puhastatakse, kuivatatakse ja sorteeritakse. Toorkohv on õli järel teine enim kaubeldud tooraine maailmas. Kohvi meeldivad aroomid, suurepärane maitse ja kaunis värv saadakse toorkohvi röstimise käigus. Valgud ja süsivesikud lagunevad röstimisel aminohapeteks ja suhkruteks, oa roheline värv muutub järk-järgult pruunimaks. Röstimise käigus lagunevad toorkohvis olevad happed, mida tumedam röst, seda vähem on alles jäänud happeid. Röstimise aeg sõltub kohvisordist ja on vahemikus 5-15 minutit. Röstimine toimub röstimistrumlis, kuumas 400-kraadises õhuvoolus.

Tee-ja kohvinauding…mõni nimetab seda sõltuvuseks-meie pigem armastuseks!

Tee-ja Kohvipoest 

Tee-ja Kohvipoe kauplus-salong asub Keilas, Paldiski mnt.19 ning e-pood veebilehel www.teejakohvipood.ee, oma tooteid saadame  kõikjale üle Eesti. Meie kauplus-salongist ja e-poest leiate suure valiku huvitavaid maiustusi, kohviube, puru-ja pakiteesid ning kohvipatju. Meie kauplus salong on avatud T-R kella 11-17 ja L 10-14.